Wat is een Preventief Medisch Onderzoek (PMO, voorheen PAGO)?

Een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) is een onderzoek naar uw algemene gezondheid als werknemer. Het doel van het PMO is uw gezondheid te beschermen en waar mogelijk te bevorderen. Daarom wordt goed gelet op het type werk dat u doet en de eventuele risico’s van uw werkzaamheden. Van de bedrijfsarts krijgt u gerichte adviezen bij uw uitslagen.

Voordeel voor de werknemer bij PMO:
Met een PMO maakt u als werknemer van tijd tot tijd de balans op. Het onderzoek brengt de gezondheid van u en uw collega’s in kaart. Als er problemen of aandachtspunten zijn, krijgt u van de bedrijfsarts gericht advies over uw persoonlijke werkomstandigheden. Meedoen aan PMO biedt natuurlijk geen zekerheid voor een goede gezondheid in de komende jaren. PMO is een momentopname. PMO voorspelt niet, maar signaleert gezondheids- en werkproblemen, en maakt het mogelijk om te komen tot zinvolle acties voor uw gezondheid.
Voordeel voor de werkgever bij PMO:
Bij deelname aan het PMO van meer dan 20 werknemers kan een groepsrapportage worden gemaakt. Hiermee kunnen dreigend ziekteverzuim en gezondheidsproblemen aan het licht worden gebracht. Daarbij krijgt de werkgever advies over eventuele verbetering van werkomstandigheden. In de rapportage voor het bedrijf mag overigens geen informatie staan die tot individuele medewerkers te herleiden is.
Werkwijze PMO:
-       Uw werkgever meldt u en uw collega’s aan bij Arbodienst/ Zelfstandige bedrijfsarts.
-       U krijgt een uitnodiging en vragenlijsten over het werk en uw gezondheid. Deze vragenlijst kunt u thuis invullen en terugsturen naar de bedrijfsarts.
-       De bedrijfsarts beoordeelt uw vragenlijst en bespreekt deze met u.
-       Als daar aanleiding toe is, wordt u onderzocht door de bedrijfsarts.
Inhoud PMO:
De arts houdt zoals gezegd rekening met uw werkzaamheden. Hij is goed op de hoogte of uw werk eventueel gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Zo krijgt een chauffeur bijvoorbeeld een ogen test, mensen die in een stoffige omgeving werken kunnen een onderzoek van de luchtwegen krijgen en werknemers die met gewasbeschermingsmiddelen te maken hebben, kunnen een bloedanalyse laten doen.
Privacy:
Uw persoonlijke gegevens worden vertrouwelijk behandeld en beheerd door de Arbodienst. De gegevens vallen onder het medisch beroepsgeheim en dat betekent dat ze zonder uw toestemming niet toegankelijk zijn voor uw werkgever.
Wetgeving PMO:
In de Arbowet (artikel 18) staat dat werkgevers verplicht zijn om een PMO aan hun werknemers aan te bieden.
U bent als werknemer meestal niet wettelijk verplicht tot deelname aan PMO. Een gewoon PMO is vrijwillig. Alleen voor bepaalde functies geldt een verplicht medisch onderzoek.
Inhoudsbepaling PMO:
De arbodienst of de bedrijfsarts adviseert uw organisatie op basis van de risico-inventarisatie over de inhoud van het PMO.
Frequentie PMO:
Hoe vaak een PMO wordt gedaan hangt af van bepalingen in de CAO en van de risico’s van het werk. Bijvoorbeeld als u werkt met bestrijdingsmiddelen, wordt jaarlijks een PMO geadviseerd.


Neem contact met ons op voor een vrijblijvende advies en offerte op maat  omtrent PMO voor uw medewerkers:
Bedrijfsdokter
Gildekamp 2110
6545 KG  Nijmegen
info@bedrijfsdokter.nu
www.bedrijfsdokter.nu
Tel: 024-845 68 74