Aanstelling keuring


Bij het aanstellen van een nieuwe medewerker is een medische keuring geen automatisme. Sterker nog: een keuring mag alleen plaatsvinden indien het wettelijk is voorgeschreven, of indien de functie veiligheids- en/of gezondheidsrisico’s met zich meebrengt voor de te keuren persoon of een derde. Een keuring kan bijvoorbeeld gewenst zijn als het gaat om een functie met zwaar lichamelijk werk, als er grote veiligheidsrisico’s in het spel zijn of als er gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen.
De medische keuring mag pas aan het eind van de selectieprocedure plaatsvinden en de keuring gebeurt altijd door een onafhankelijke gecertificeerd bedrijfsarts (al dan niet verbonden aan een arbodienst).

Wetgeving:
Voordat u met een selectieprocedure begint, moet het voor de sollicitanten duidelijk zijn dat aan de benoeming een medische keuring gekoppeld is.
Wanneer u besluit om bij de selectie van een nieuwe medewerker gebruik te maken van een aanstellingskeuring, moet u advies vragen aan de arbodienst of een gecertificeerde bedrijfsarts.
Deze beoordeelt de rechtmatigheid van de aanstellingskeuring, het doel van de keuring en hoe de keuring er uit zal zien. Ook bepaalt hij op welke manier de sollicitant aan de eisen voldoet die u aan de functie stelt.
Om te kunnen beoordelen of iemand geschikt is voor een bepaalde functie, gelden beoordelingsmaatstaven die u zelf formuleert. Pas nadat een sollicitant met succes aan deze criteria heeft voldaan en u van plan bent om deze persoon te benoemen, mag u gebruik maken van een aanstellingskeuring.
Het doel van de keuring is om een beoordeling te kunnen maken van de huidige belastbaarheid van de aspirant werknemer in relatie tot de belasting voor zijn functie. Bij de beoordeling kijkt de keurende arts naar het voorkómen van schade en het beschermen van de gezondheid en de veiligheid.

Rechten:
Een aanstellingskeuring is in principe dus niet toegestaan, uitzonderingen daargelaten. U bepaalt zelf of u de kandidaat wilt laten keuren, maar vraag altijd advies aan de arbodienst of bedrijfsarts. Het is echter niet toegestaan om meerdere sollicitanten voor één en dezelfde baan te laten keuren.
Tips:
Een aanstellingskeuring is wél toegestaan als u specifieke functie-eisen heeft geformuleerd die in medische termen zijn te vertalen. In die gevallen waarin u geen bijzondere eisen kunt stellen die een aanstellingskeuring rechtvaardigen, kunt u gebruik maken van een intredekeuring.