Wetgeving

Een bedrijfsarts ondersteunt de werkgever bij het ziekteverzuim in het bedrijf. Bijvoorbeeld met het opstellen van een goed verzuimbeleid. Maar ook met het begeleiden en adviseren van een zieke werknemer terug naar het werk (re-integratie) en de preventie van ziekteverzuim.

Wat moet?

De werkgever is verplicht samen te werken met een bedrijfsarts. Dit kan een bedrijfsarts uit een arbodienst zijn of een zelfstandig gevestigde gecertificeerde bedrijfsarts. De werkgever moet de bedrijfsarts inschakelen bij:

  • de verzuimbegeleiding en re-integratie van werknemers
  • bij aanstellingskeuringen
  • bij arbeidsgezondheidskundig onderzoek

Als een werknemer zes weken ziek is dan maakt de bedrijfsarts een probleemanalyse. De werkgever gebruikt deze analyse als hij een Plan van Aanpak voor re-integratie maakt. De werkgever stelt samen met de zieke werknemer het Plan van Aanpak vast en stuurt dit naar de bedrijfsarts en de zieke werknemer. Dat geldt ook voor tussentijdse wijzigingen in het Plan van Aanpak.

Wil de zieke werknemer ná twee jaar een WIA-uitkering aanvragen? Dan moet de werkgever een re-integratieverslag maken voor het UWV. De werkgever zet daarvoor alle afspraken die hij en de werknemer hebben gemaakt op papier. Hij vraagt de bedrijfsarts op papier te zetten wat de mogelijkheden van de werknemer op het gebied van werk zijn. De werkgever vraagt hem daarbij ook de mogelijkheden voor passend werk in het bedrijf aangeven.

Wat mag?

Wanneer een werknemer zich ziek meldt, heeft de werkgever het recht te weten of die werknemer inderdaad ziek is. De werkgever kan niet zelf bepalen of iemand ziek is of niet. Bij twijfel kan hij de bedrijfsarts inschakelen. Die oordeelt dan of de werknemer ziek is of niet. Bij ziekte van de werknemer moet de werkgever het loon doorbetalen. Heeft de werknemer zich onterecht ziek gemeld, dan kan de werkgever de loondoorbetaling onderbreken.

Het is verstandig dat de werkgever de voortgang van de re-integratie van een zieke werknemer regelmatig met de bedrijfsarts bespreekt. De werkgever mag de bedrijfsarts ook om advies vragen als de werkgever en werknemer het niet eens zijn over de volgende punten:

  • de arbeidsongeschiktheid van uw werknemer
  • de inspanningen tijdens de re-integratie
  • passend werk binnen uw bedrijf

De bedrijfsarts moet zich houden aan wettelijke privacyregels en mag de werkgever geen medische informatie verstrekken of privé-zaken van de werknemer vertellen, tenzij de werknemer daarvoor duidelijke toestemming heeft gegeven. De bedrijfsarts mag de werkgever wel adviseren over eventuele werkaanpassingen en belastbaarheid van de werknemer.

Als de werkgever niet tevreden is over de bedrijfsarts, kan hij dit voorleggen aan de arbodienst en vragen om een andere bedrijfsarts. De arbodienst bekijkt dan of dit mogelijk is.

Wat helpt?

De bedrijfsarts helpt de werkgever het bedrijf gezond te maken en te houden. Wat de bedrijfsarts kan betekenen hangt vooral af van het contract dat afgesloten is. Soms speelt de bedrijfsarts alleen een rol bij de verzuimbegeleiding. In andere contracten is voor de bedrijfsarts ook nadrukkelijk een rol weggelegd op het gebied van preventie en advisering aan de organisatie.