MKB: werknemer in hoge mate zelf verantwoordelijk voor gezondheid

De werknemer is in hoge mate zelf verantwoordelijk voor zijn leefwijze en gezondheid. Dit stelt Ineke Smidt, woordvoerster van MKB-Nederland. Volgens Smidt zijn er al voldoende preventieve maatregelen verankerd in de algemene wet- en regelgeving, zoals de Arbowet, arbocatalogi en RI&E`s.

Volgens Smidt is het niet nodig om de huidige maatregelen uit te breiden. In het midden- en kleinbedrijf ligt het ziekteverzuim met 2,5 procent al jaren erg laag. Bovendien komt met elke nieuwe wet extra bureaucratie om de hoek kijken.

Stimuleren en faciliteren

Ook FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld is het hiermee eens. Het gaat er volgens hem in eerste instantie om dat de veiligheid en de gezondheid op de werkplek in orde zijn. Taak voor de werkgever is om een gezonde levenswijze zowel te stimuleren als te faciliteren. Dit kan bijvoorbeeld door de werkvloer zo in te richten dat werknemers voldoende beweging krijgen, of door korting te geven op fitnessapparatuur. Maar het is daarbij niet de bedoeling dat de werkgever zijn werknemers voorschrijft hoe ze moeten leven.

Voorzichtig met interventies

Anders wordt het, wanneer een ongezonde manier van leven aantoonbaar effect heeft op iemands functioneren. Maar ook dan moet de werkgever voorzichtig zijn met interventies. Bepaalde aandoeningen zijn bijvoorbeeld niet het gevolg van een vrije keuze, maar hebben een andere oorzaak.