Veiligheid boortunnels onvoldoende

De arbeidsveiligheid bij het bouwen van boortunnels is onvoldoende gewaarborgd omdat duidelijke richtlijnen ontbreken. Om die situatie te verbeteren moeten opdrachtgevers meer verantwoordelijkheid nemen. Dit stelde Dick Kraaijenbrink, manager veiligheid, gezondheid en milieu bij Mobilis TBI infra, tijdens het Van de Perre-symposium in Breda.

Kraaijenbrink omschrijft de arbeidsveiligheid bij het bouwen van boortunnels als ‘matig’. "Er wordt op dit moment niet onveilig gebouwd, maar er kan nog een hoop verbeteren. Omdat er geen duidelijke richtlijnen bestaan, wordt er op de werkvloer te veel geïmproviseerd en dat brengt risico's met zich mee."

Konijnenhol

De Arbowet is volgens hem niet toereikend: "Je moet het bouwen van een tunnel zien als een konijnenhol. Er is maar één ingang. Daarom moet het volgens de Arbowet als een afgesloten ruimte gezien worden. Er gelden in dat geval bijvoorbeeld restricties aan het gebruik van bepaalde hoogte van voltages die wij echter wel nodig hebben om die tunnel te bouwen." Han Admiraal, lector ondergronds ruimtegebruik bij Carus, een lectoraat van de Hogeschool Zeeland, onderzocht de arbeidsveiligheid tijdens de bouw van boortunnels. Hij herkent de door Kraaijenbrink geschetste problemen: "In de Arbowet is het niet geregeld. Er zijn in Nederland welgeteld twee publicaties over de veiligheid tijdens de realisatie van boortunnels. Beide stammen van weer tien jaar geleden. Sindsdien is het akelig stil gebleven."

Veiligheidsconcept

Om de arbeidsveiligheid te verbeteren moeten opdrachtgevers volgens Kraaijenbrink duidelijkere arbeidsveiligheidseisen stellen bij de bouw van boortunnels. Daarbij is volgens hem van belang dat de prijs van het veiligheidsconcept vooraf wordt vastgesteld en niet meespeelt bij de concurrentie tussen aannemers bij het aanbestedingstraject: "Nu zie je vaak dat aannemers snijden in de veiligheidskosten om zo meer kans te maken bij een aanbesteding. Daar moeten we vanaf. Opdrachtgevers moeten de veiligheidsconcepten buiten de concurrentiestrijd houden."