Mexicaanse griep

Wat is de nieuwe (Mexicaanse) griep?

Griep is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Griep komt in Nederland vaak voor en men kan ieder jaar opnieuw de griep krijgen omdat het virus elk jaar iets veranderd. Ook kan het griepvirus zo veranderen dat er een geheel nieuw virus ontstaat. Dit laatste is nu gebeurd in Mexico.

Griep begint meestal plotseling. De ziekteverschijnselen zijn koorts, koude rillingen, keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, hoesten en moeheid. Deze verschijnselen duren enkele dagen tot een week. Hierna kan het enkele weken duren voordat iemand zich weer volledig hersteld voelt. Een infectie met het Nieuwe Influenza A (H1N1)-virus lijkt op de ‘gewone’ griep. De meest opvallende verschijnselen van de nieuwe griep zijn luchtwegproblemen, zoals hoesten, én koorts (de lichaamstemperatuur is 38,0°C of hoger). Naast deze symptomen komt diarree vaker voor dan bij de gewone griep.

Werknemers:

Heeft u koorts (38,0°C of hoger) in combinatie met luchtwegklachten of maagdarm-klachten, dan kan het zijn dat u besmet bent met de nieuwe (Mexicaanse) griep. Om verdere verspreiding te voorkomen mag u niet werken, en moet u thuis uitzieken. Er wordt niet meer getest. Zodra u beter bent, of in ieder geval zeven dagen na de eerste ziektedag mag u weer op het werk komen. Behandeling is niet nodig, tenzij u zwanger bent of jaarlijks een oproep krijgt voor de griepprik. Overleg dan met uw huisarts. Als u contact heeft gehad met iemand die mogelijk de nieuwe (mexicaanse) griep heeft, mag u gewoon werken, tenzij u bovenstaande klachten krijgt.

Wat kunt u doen om besmetting en verspreiding te voorkomen?

Algemene preventieve maatregelen

- Frequent handen wassen reduceert de kans op besmetting met 50%!

- Hoest met het gezicht afgewend van andere personen;

- Hoest met de hand voor de mond, waarbij een papieren zakdoek wordt gebruikt, of hoest in de elleboogholte;

- De papieren zakdoek maar één keer gebruiken en weggooien in de afvalemmer;

- Na het hoesten de handen wassen met ruim water en zeep of inwrijven met handalcohol.

Preventieve maatregelen In de werksituatie (Uit: adviezen van Ministerie VWS)

Tips voor meer hygiëne op de werkplek

- Was handen met water en zeep. Het griepvirus kan op de handen komen door het aanraken van een besmet voorwerp of het geven van een hand. Vertel uw werknemers daarom dat ze regelmatig hun handen moeten wassen met water en zeep. Dit is vooral belangrijk na hoesten, niezen of snuiten. Zorg in toiletten voor papieren handdoekjes of een keukenrol. Laat uw werknemers het papier na het afdrogen in de vuilnisbak gooien.

- Raak zo min mogelijk uw ogen, neus en mond aan. Vertel uw werknemers dat het griepvirus via de handen in ogen, neus of mond kan komen en zo ziekte kan veroorzaken.

- Gebruik zakdoekjes bij het hoesten of niezen. Zorg op het werk voor papieren zakdoekjes om in te hoesten of te niezen. Gooi ze meteen daarna in de vuilnisbak.

- Maak regelmatig schoon. Zorg ervoor dat harde oppervlakken en voorwerpen zoals bureaus en deurklinken regelmatig worden schoongemaakt. Dit kan met een normaal schoonmaakmiddel.

- Ventilatie. Ventileer de lucht in het gebouw vaak. Bijvoorbeeld door de airconditioning aan te zetten of ramen open te doen.

Tips om lichamelijk contact te verminderen

- Beperk persoonlijke ontmoetingen met mensen. Maak om zaken te doen zo veel mogelijk gebruik van de telefoon, ‘video conferencing’ en internet.

- Beperk bij vergaderingen de vergadertijd. Kies een grote vergaderruimte en zorg dat de mensen minstens een meter van elkaar vandaan zitten. Vermijd het schudden van handen of ander contact.

- Regel dat werknemers thuis werken of variabele uren werken. Zo wordt een grote hoeveelheid mensen op de werkplek voorkomen.

- Vermijd de kantine. Laat medewerkers de lunch opeten aan hun bureau. Voer flexibele lunchtijden in zodat het aantal mensen in de lunchgelegenheid kleiner is.

- Zet systemen op waarbij klanten via de telefoon, e-mail of fax bestellingen kunnen plaatsen of informatie kunnen aanvragen.