Uit een onderzoek blijkt dat jaarlijks tussen 70.000 en 100.000 ziektegevallen voortkomen die direct verband houden met een zogenaamd verzuimconflict. Dat gebeurt wanneer een werknemer zich ziek meldt na conflict met een of meerdere collega’s en/of de leidinggevende. Aangezien 3 tot 4% van deze ziekmeldingen in WIA terecht komen, heeft men te maken met een serieus en kostbaar probleem.
Een conflict op het werkplek hoeft absoluut geen reden tot verzuim te zijn, toch blijkt uit bovengenoemde cijfers dat het wel vaak voorkomt. In de eerste instantie wordt hetzelfde weg bewandeld als bij “gewone” ziekmelding. Echter is het aan werkgever de taak om bij de zieke werknemer te achterhalen of hij/zij echt ziek is of de ziekmelding wellicht een andere reden heeft. De werkgever dient duidelijk met de werknemer communiceren en hem/haar duidelijk te maken dat een arbeidsconflict geen ziekte is en dat er naar een oplossing moet worden gezocht. Hierbij dienen alle partijen die deel uitmaken van het conflict worden betrokken.
Soms helpt het om de “zieke” werknemer naar een betaald verlof te sturen, zodat hij/zij een periode van rust kan inlassen, tijdens deze periode moet wel naar een oplossing worden gezocht. Wordt er in deze periode toch geen resultaat behaald, kan de hulp worden ingeroepen van een deskundige in de vorm van mediator. Een mediator is onafhankelijk en onpartijdig en praat zo snel mogelijk met de betrokken partijen. Het doel van deze gesprekken is om, voor beide partijen, tot een redelijke en aanvaardbare oplossing te komen. Hierbij gaat het niet om in gelijk stellen van een partij maar het zoeken naar een oplossing die voor beide partijen het gezamenlijke belang laat ontstaan. Het bedrijf mag hierin niet worden benadeeld. Aangezien een arbeidsconflict zelden een medische oorzaak heeft, kan een bedrijfsarts in dit geval weinig betekenen voor de betrokken partijen.