Een werkgever heeft bepaalde rechten bij een ziekmelding door een van zijn werknemers, deze rechten zijn wettelijk vastgesteld en zijn van belang bij het uitkeren van loon van zieke werknemer.
- De werkgever mag aan de zieke werknemer vragen wat de klachten zijn waardoor hij zijn werk niet kan voortzetten, verder mag hij het zieke personeelslid vragen wanneer hij denkt dat hij weer aan de slag kan.
- Men kan de zieke werknemer verzoeken om langs te gaan bij een bedrijfsarts. Tevens kan hij een bezoek verwachten van een bedrijfsarts of de arbodienst (spoedcontrole). Hierbij wordt beoordeeld of de werknemer eventueel een aangepast werk mag verrichten, en hoelang het verzuim gaat duren.
- De werkgever mag de zieke werknemer vragen om op arbeidstherapeutische basis (aangepast werk) weer aan de slag te gaan. Echter is de werknemer nog officieel nog ziek en dient zijn loon gewoon doorbetaald te worden.
- In het geval van meningsverschillen betreft re-integratie met de werknemer en/ of bedrijfsarts, arbodienst, kan bij UWV een deskundigenoordeel worden aangevraagd.
- Om de zieke werknemer weer terug aan het werk te krijgen, binnen het bedrijf of bij een andere werkgever mag de hulp worden ingeroepen van een re-integratie bedrijf.
- Indien het ziektegeval langer dan 2 jaar duurt, mag de werkgever, de arbeidsovereenkomst met desbetreffende werknemer ontbinden.
- De werkgever mag in overleg met de werknemer UWV vragen om het loon van de zieke werknemer langer dan 2 jaar uitbetalen. In dit geval wordt de WIA-keuring uitgesteld. Het laten doorbetalen van het loon mag maximaal 12 maanden, de WIA-keuring wordt met hetzelfde periode verlengd.