Ziekteverzuim bouw historisch laag

Niet eerder is het ziekteverzuim in de bouwnijverheid zo laag geweest als in 2008. Ook het aantal ongevallen kent een gestaag dalende trend. Door de vergrijzing in de bedrijfstak blijft het belangrijk om de vinger aan de pols te houden en verder te investeren in gezondheid van medewerkers. Het ziekteverzuim in de bouw was het afgelopen jaar 4,5 procent. Niet eerder is dit zo laag geweest. Dit staat te lezen in ‘De Bouwnijverheid: arbeid, gezondheid en veiligheid 2008’, uitgegeven door Arbouw, het kennisinstituut op het gebied van arbeidsomstandigheden voor de bouwnijverheid. Arbouw onderzoekt de arbeidsomstandigheden onder meer op basis van de jaarlijks meer dan 40.000 bezoeken van werknemers aan de bedrijfsarts. Het belangrijkste probleem in de bouw is de lichamelijke belasting van werknemers. Zij moeten veel kracht zetten en werken vaak in een ongunstige houding. Blootstelling aan stof is een ander veel voorkomend probleem.

Vergrijzing punt van aandacht

De daling van het ziekteverzuim gaat samen met een stijging van het werkvermogen van de medewerkers. Bovendien is de kans op arbeidsongeschiktheid het afgelopen jaar afgenomen. Probleem is wel dat veel werknemers in de bouw teveel overgewicht hebben. De toekomst bezien, is de vergrijzing van de bedrijfstak een punt van aandacht. Ouderen verzuimen minder vaak maar wel langer dan gemiddeld. De verwachting is dat met het stijgen van de gemiddelde leeftijd in de bedrijfstak ook het ziekteverzuim weer zal toenemen.

Veiligheid toegenomen

De veiligheid in de sector is toegenomen. Vanaf de beginjaren zeventig tot nu is er sprake van een halvering van het percentage arbeidsongevallen met verzuim onder het bouwplaatspersoneel. Ook het aantal dodelijke ongevallen en ernstige ongevallen met ziekenhuisopname laten de afgelopen 10 jaar een dalende lijn zien. Jan Warning, directeur Arbouw, is tevreden met dit resultaat: “De bedrijfstak heeft de afgelopen jaren veel inspanningen geleverd ter verbetering van de arbeidsomstandigheden en mag nu de vruchten plukken met een laag verzuim en minder ongevallen. Door de vergrijzing in de sector zullen we echter alle zeilen moeten bijzetten om deze resultaten te consolideren naar de toekomst.”