Nieuws: Europese Unie wil de risico’s bij horecawerkplekken aanpakken

Uit een rapport dat door EU-OSHA (Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het werk) is samengesteld blijkt dat arbeidsrisico’s in de horeca tussen 1995 en 2000 zijn toegenomen en de werksituatie van de werknemers in deze branche zijn verslechterd. Er zijn onder andere tal van arbeidsomstandigheden achteruit gegaan, paar voorbeelden hiervan zijn o.a.: zelfstandig werken, werktijden, psychische en mentale eisen en ergonomie. Aspecten die voornamelijk voor risico’s zorgen zijn bijv. het personeel dat wordt blootgesteld aan hoge mate lawaai en rook, tillen van zware lasten en blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Risico’s die het personeel loopt zijn onder andere luchtwegproblemen, huidaandoeningen en problemen met het bewegingsapparaat. Medewerkers in de horeca lopen verhoogd risico om te worden blootgesteld aan seksuele intimidaties, verbaal en fysiek geweld en discriminatie. In het rapport van Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het werk staan tal van voorbeelden om hoe men om kan gaan met risicovolle situaties. Om de risico’s zoveel mogelijk te elimineren dient men naast een adequate RI&E, de werknemers middels goede opleidingen en trainingen goed voor te lichten over de risico’s van hun werk en de mogelijke oplossingen.